Ратне дневнице?

 

pravni tim rezervista u strazburuСтразбур,23.08.2013.- Европски суд за људска права у Стразбуру још није објавио другостепену пресуду Великог већа, по тужби српских ратних ветерана за исплату дневница, иако је рок био 15. август. Адвокат Срђан Алексић, који заступа резервисте у Стразбуру, каже да је од суда добио информацију да ће пресуда бити обелодањена у следећем „пакету“, почетком септембра. На званичном сајту „ECHR“ постављено је обавештење, да се следеће пресуде очекују у термину од 03-05. септембра.

Уколико судска одлука буде у корист ветерана, наша држава ће имати рок од шест месеци за започне преговоре са некадашњим борцима и да пронађе решење за исплату дневница. Истовремено, Србија ће морати да изнађе начин исплате, јер би укупна накнада ветеранима могла да достигне и више стотина милиона евра.

У изјави за „Вечерње Новости“ (22.08.2013) адвокат Алексић је рекао: „ Тражимо у преговорима 2.500 евра по ветерану, колико су добили на име дневница борци из других општина. Држава је, под плаштом социјалне помоћи, борцима Топличког округа пре неколико година исплатила око две милијарде динара. Указује и да су доказали да то није била социјална помоћ, већ да је на рачунима писало да се ради о ратним дневницама. И у уверењима о пребивалишту је такође навођено да се издају ради исплате ратних дневница. Држава је резервисте дискриминисала и према пребивалишту и у погледу рокова застарелости“ - наводи Алексић. – „Ветерани, који су рат провели у истом рову, доведени су у неравноправан положај. Одлука коју ће Велико веће да донесе, није више важна само за праксу суда у Стразбуру, већ и вид санкције према држави, због непоштовања права њених грађана.“

Европски суд је августа прошле године већ пресудио у корист бораца у случају „Вучковић и 29 других против Србије“ и обавезао нашу државу да обезбеди „недискриминаторну исплату ратних дневница“ свима који на то имају право. Међутим, после жалбе Србије, 15. маја је одржана расправа пред Великим већем, које је у року од три месеца требало да донесе коначну и извршну одлуку.

401517
Данас
Јуче
Ова недеља
Прошла недеља
Овај месец
Прошли месец
Сви
38
110
1746
398802
3603
12665
401517
Ваш IP: 18.215.185.97
У Србији је 18.01.2021 06:51
Счетчик joomla